Compiz fusion

Compiz fusion s-a nascut din contopirea a doua mari unelte pentru “cosmetizarea” sistemelor de operare bazate pe Linux., si anume din Compiz si Beryl. Pe scurt, face din Linux, (aici ma refer la Ubuntu deoarece e cam cel mai folosit) un sistem de operare mai ceva ca Windows Vista.

Cateva chestii pe care le face: in ubuntu poti selecta sa folosesti mai multe desktop-uri, dar daca alegi sa folosesti 4, le aseaza sub forma unui cub, ca cel de mai jos. Partea buna e ca poti rula orice aplicatie pe oricare parte a cubului, si aceasta ruleaza in timp real. in poza ruleaza un film, si ipTV dar si un player audio in background, fara sa afecteze nicidecum performanta.


Deasemenea, functia Win+Tab se pastreaza, si are acelasi rol ca in Vista, de a afisa ferestrele intr-un mod cat mai placut ochiului. Si aici parearea mea se pastreaza: Vista e mai slab!

Acest program este inclus in Ubuntu incepand cu varianta 8.04, dar pentru a putea fi folosit la capacitate maxima, trebuie instalata optional functia de managament. Nu o sa scriu aici cum se face, doritorii pot afla folosind functia de suport a site-ului. Optiunile sunt grupate pe categorii si fiecare poate fi modificata, de la parametri la combinatiile de butoane prin care pot fi accesate.

Desigur, programul este gratis, nu exista restricti in utilizare. Trebuie sa aveti instalate ultimele drivere ale placii dvs video, si apoi puteti incepe instalarea.

In contiunare, o sa mai postez 2 imagini cu niste functii mai amuzante ale acestui program.

Efecte acvatice: desktopul pare “plouat” in timp real

Efectul jelly: ferestrele au tendinta de a sta lipite unele de altele, iar la dezlipire au comportament elastic. (atentie la setari, o forta de frecare prea mica, poate face o fereastra sa se plimbe in toate desktopurile minute in sir pana sa se opreasca 🙂 – patita de mine )

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *