Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex (review)

Dupa anuntul facut ieri, ne-am hotarat sa va aducem un review complet al distributiei Linux recent lansate. Asa ca ne-am pus pe descarcat cu gandul ca in cateva ore vom reusi sa scriem imaginea de ~700 de MB pe CD pentru ca apoi sa ne apucam de instalare. Insa am fost martorii unora dintre avantajele mediatizarii distributiei: suportul pentru gazduire. In Romania, distribuitia este gazduita pe serverele de mare viteza ale catorva institutii renumite, motiv pentru care am descarcat ISO-ul in doar cateva minute cu o viteza de aproximativ 3 MB/s.

Apoi a urmat instalarea. Stiind ca Ubuntu Linux vine cu Wubi inclus incepand cu versiunea 8.04, am montat imaginea pe un disc virtual cu ajutorul aplicatiei Nero ImageDrive. Datorita lui Wubi, instalarea a decurs fara nici o problema, nefiind necesar ca cineva sa aiba grija de mersul lucrurilor, decat la inceput, cand s-au cerut cateva date absolut necesare, si la final, cand repornirea PC-ului a trebuit confirmata. In continuare urmeaza niste capturi ale wizardului in cele doua momente prezentate mai sus.

Dupa repornirea computerului, am fost intampinati de un meniu care ne dadea posibilitatea de a porni unul dintre cele doua sisteme de operare instalate: Windows XP si Ubuntu. Am intrat in Ubuntu, unde am realizat cu usurinta o conexiune de tip ppoe, scriind urmatoarele in Terminal:

sudo pppoeconf

Dupa introducerea parolei, in consola s-a deschis un wizard. Am raspuns cu “da” la toate intrebarile (acesta a fost cazul la noi, deci va recomandam totusi sa cititi intrebarile) si am introdus numele de utilizator si parola date de ISP cand au fost cerute. Inca o data, totul a decurs perfect.

Din cauza faptului ca Ubuntu nu vine decat cu software liber preinstalat, driverele placii video trebuiesc instalate manual (doar daca nu cumva preferati sa ramaneti cu cele initiale, care nu sunt recomandate nici macar de ei). Cu toate acestea am primit destul de repede o notificare in legatura cu acest lucru si am instalat si driverele.

La computerul in cauza au fost conectate de asemenea si alte componente hardware (o camera web A4Tech, o multifunctionala HP si ulterior un telefon mobil Motorola W375. Dupa configurarile necesare (doar pentru primele doua dispozitive, cel de-al treilea neavand nevoie de “pregatiri”), toate cele trei au fost testate cu succes.

Dupa ce am scapat de setari, am reusit in sfarsit sa aruncam o privire asupra interfetei noii versiuni. Pe langa wallpaper, cu care utilizatorii fideli s-au obisnuit sa fie inlocuit la fiecare noua versiune, am putut realiza ca Intrepid Ibex vine cu mai multe efecte activate implicit si cu o tema usor schimbata. Diferentele interfetei nu sunt totusi mari, dand inca impresia de “simplu, dar functional”.

Aplicatiile pre-instalate sunt cam aceleasi, numai versiunile lor fiind actualizate, bineinteles. Printre ele se include si suita OpenOffice.org, aplicatia GIMP, browserul Web Mozilla Firefox, clientul de e-mail Evolution si messengerul instant Pidgin. Mai jos sunt prezentate capturi cu cateva din aceste aplicatii.

Daca vreti un sistem de operare open-source pe care sa-l folositi zi de zi, la lucru, sau pentru multimedia, Ubuntu este distributia Linux recomandata. Daca totusi nu va deranjeaza sa platiti cateva milioane pentru un sistem de operare, va recomandam sa folositi Windows, deoarece in ciuda eforturilor dezvoltatorilor, sistemele UNIX/Linux nu sunt inca pregatite 100% pentru utilizarea ca sisteme desktop.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *